Saturday, March 1, 2008

Το savoir vivre της Δημοκρατίας και το press.gr


Εκείνο που δεν έχουν καταλάβει -ή που δεν θέλουν να το σκέφτονται- οι κρατούντες το savoir vivre της Δημοκρατίας μας σχετικά με το θέμα του press.gr είναι πως δεν πρόκειται για μια αταξία κάποιων παιδιών, αλλά μια εκδήλωση κοινωνικής αγανάκτησης για την υποκρισία κάθε savoir vivre.

Όταν καθημερινά βγαίνουν στη φόρα σημεία και τέρατα για δικαστές, καθηγητές, ιερωμένους, αστυνομικούς, αλλά και πολιτικούς και δημοσιογράφους, βεβαίως-βεβαίως, επί δεκαετίες πλέον, επόμενο είναι να αρχίζει να εκδηλώνεται και η αντίστοιχη κοινωνική αγανάκτηση. Κι επειδή οι συνταγματικές στρόφιγγες αποσυμπίεσης είναι κλεισμένες ή σκουριασμένες, επόμενο είναι να βγαίνει από όπου μπορεί να βγει.

Γιατί ο Λαζόπουλος έχει τόση επιτυχία; Αποτελούν αυτά που λέει την κορύφωση του σατιρικού πολιτικού λόγου; Για να μη σας πως ότι παλιότερα με τους Μήτσους τα έλεγε από πλευράς σατιρικής φόρμας καλύτερα. Όμως έχει επιτυχία, επειδή όσοι τον ακούν φωνάζουν "πες τα Χρυσόστομε!". Θέλουν να τα πουν κι αυτοί, αλλά δεν έχουν πού και πώς.


Εκείνοι που δημιούργησαν και κράτησαν το press.gr δεν είχαν λιγότερο αγνές προθέσεις από εκείνες του Λαζόπουλου. Μπορεί μάλλον να είχαν και περισσότερο, αφού το έκαναν αφανώς κι αφιλοκερδώς.

Αν είναι αλήθεια όσα λέγονται για παρανομίες τρίτων μέσα στο press.gr, τους οποίους ακόμα ψάχνουν, δεν θα πρέπει να απορούμε. Στις αναμπουμπούλες χαίρεται ο λύκος.

Όταν το πολίτευμα μπουκώσει και οι ταγμένες από το Σύνταγμα και τους νόμους διαδικασίες ελέγχου ατονίσουν, μάλιστα δε όταν οι ορισμένοι για τη λειτουργία αυτών των διαδικασιών φτάνει να ελέγχονται από την κοινωνία ως παραβατικοί, όταν η αντίδραση ξεπηδά από όπου βρει, επόμενα είναι και τα παρατράγουδα. Θυμηθείτε τα έκτροπα των επαναστατών της Γαλλικής Επανάστασης ή του δικού μας Εμφύλιου.


Αντί λοιπόν για δεκάρικους λόγους περί τήρησης δεοντολογίας, λες και στα blogs μας μάρανε, ας συνειδητοποιήσουν ότι όσα νομικά πλαίσια κι αν στήσουν η κοινωνική αγανάκτηση για τα έργα και τις ημέρες τους θα ξεπηδά από εδώ κι από εκεί.

Και ότι το μόνο που απομένει -αν απομένει- σε κυβέρνηση, αντιπολίτευση, εκκλησία, δικαστές, καθηγητές, αστυνομία και δημοσιογράφους είναι να κάνουν τη Δημοκρατία να λειτουργήσει πάλι. Εφόσον βεβαίως, εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι μπορούν να το κάνουν.

10 comments:

Αρχαίος said...

Πες τα Χρυσόστομε!!!!

Swell said...

Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι κανείς δεν έχει πάρει ακόμη κατάθεση από το Ζαχόπουλο γιατί, λέει, δεν το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας του. Ενώ πήραν "κατάθεση" απο το Σάββα Ξηρό 48 ώρες μετά την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του. Όταν ήταν κομμάτια, μεταξύ ζωής και θανάτου... Ό, τι και να πεις, ζούμε σε μια ευνομούμενη χώρα, όπου όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο νόμο. Κι εγώ (είμαι) ο Μ.Αλέξανδρος!

mareld said...

Αγαπητέ Διονύση!
Πρώτη φορά μπαίνω στο σπίτι σου.
Φιλόξενος!
Ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι σαν και σένα, με λόγο, ψυχή και ήθος.
Ομολογώ χάρηκα!
Καλό σου βράδυ!

Μαρ

don basilio said...

Ε μετά από τα παραπάνω εγώ τι να πώ; Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες

None said...

Καλά Κουλουμιάσματα!

don basilio said...

Αν και ολίγο άσχετο, απλά δεν βρίσκω αλλού να το καταθέσω, και του χρόνου μάσκαρες ή αν προτιμάτε το Βαγί μ' υγεία!

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ said...

Επίσης Don, αν και το δεύτερο σκέλος να το εκλάβω ως ευχή, το πρώτο όμως; Είναι εντελώς ανεδαφικό! Πιστεύεις εσύ, ότι όσες ευχές και να πούμε, υπάρχει περίπτωση οι μασκαράδες να κάνουν ένα χρόνο να ξαναφανούνε σε τούτον τον τόπο;
Είδες που άμα υπάρχει καλή θέληση όλα συνδέονται;

don basilio said...

Ω ναι, είναι αυτοί οι άτιμοι οι συνειρμοί ώρες-ώρες. Αλλά τώρα, ανεδαφικός είμαι φοβάμαι σε μεγαλύτερο βαθμό από το επιτρεπτό. A propo, η απάντησή μου στον Αναγνώστη για την Καμάρα στου vertak πώς σου φάνηκε; Θα ήθελα τη γνώμη σου, αν έχεις την ευχαρίστηση.

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ said...

Κύριε Βίτσο νάμαστε πάλι. Απο τότε που αναζήτησα και βρήκα το δεύτερο μέρος των Καταραμένων Βασιλέων, είναι αλήθεια ότι η επικοινωνία ατόνησε με δική μου ευθύνη. Δεν κατόρθωσα να περάσω απο το γραφείο πάλι με δική μου ευθύνη. ΄Ένα σχόλιο΄για το press.gr. Δυστυχώς τα πράγματα είναι χειρότερα απο αυτά που εκτιμάτε. Και με ευθύνη αποκλειστικά δική μας των δημοσιογράφων και των πολιτών. Οι πολίτες κύριε Βίτσο, έχουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης. Η απάθειά τους, η πρωτόγνωρη αφασία, η παθητικότητα με την οποία βλέπουν τα πράγματα να εξελίσσονται, δυστυχώς δεν οφείλεται στο ότι δεν μπορούν να παρέμβουν.Είναι πολύ καλά για να είναι αληθινό. ΠΙστεύω (με όλες τις πιθανότητες ίσως σε βάρος μου) ότι η απάθεια αυτή και ο ραγιαδισμός, οφείλονται στο ότι δεν μπορούν -οι περισσότεροι τουλάχιστον- να συμμετέχουν στο παιχνίδι της λαμογιάς που λαμβάνει χώρα σε κεντρικό επίπεδο. Τέρμα στη διαφθορά, ή βάλτε με και μένα μέσα ήταν ένα σύνθημα της δεκαετίας του 80. Η αφασία, οφείλεται επίσης, στο ότι οι περισσότεροι θεωρούν ότι δεν τους αφορά αυτό που γίνεται. Προτιμούν να είναι θεατές στην αρένα, παρά μονομάχοι για να μπορέσουν να αλλάξουν έστω το παραμικρό. Δεν θέλω να επεκταθώ για να μην καταχραστώ τον χώρο σας. Δείτε ένα μπλογκ, ίσως να έχει ενδιαφέρον.http://piratesofpress.blogspot.com/
Περιμένω ίσως απάντησή σας και ευελπιστώ να μπορέσουμε να τα πούμε.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ said...

Έχετε δίκιο σε όλα. Ο δεύτερος τόμος του έργου του Maurice Dryon "Οι καταραμένοι βασιλείς", έχει κυκλοφορήσει εδώ και μήνες και έχει τίτλο "Η στραγγαλισμένη βασίλισσα". Μα δεν το έχετε ήδη στα χέρια σας;