Monday, March 24, 2008

Αντί για "εθνικές" παράτες και παρελάσεις



Δεν σας φάνηκε καταπληκτικό, που, μετά την φονική έκρηξη σε στρατόπεδο της Αλβανίας, παραιτήθηκε ο Υπουργός Άμυνας μόνο και μόνο από ευθιξία και χωρίς να ευθύνεται άμεσα;
Δεν σας θύμησε την Ελλάδα, όπως ήταν πριν καμμιά τριανταριά χρόνια;
Πότε θα ξαναδούμε κι εμείς τη Δημοκρατία μας σε τέτοια μεγαλεία;
Ζητάμε πολλά; Να λειτουργεί όπως η αλβανική μονάχα θέλουμε...
Στον ελληνικό στρατό κάθε λίγο και λιγάκι εκρήγνυνται, βυθίζονται, καταρίπτονται και σκοτώνονται -από φαντάρους μέχρι πατριάρχες- και όλα τα αποδίδουν σε "ανθρώπινο λάθος" και τελείωσε. Λες και το λάθος θα μπορούσε να ήταν θεικό!
Λες και η αξίας της ανθρώπινης ζωής ισούται μια ΕΔΕ, της οποίας ξέρουμε από πριν το πόρισμα!

Πότε κι εμείς θα ξαναδούμε τέτοια δημοκρατικά μεγαλεία;

20 comments:

Swell said...

Η απάντηση στο ερώτημά σου: ΠΟΤΕ!

ΥΓ. Ο τόνος στο Εψιλον.

kiki said...

Μάλλον ποτέ...

don basilio said...

Πριν από τριάντα χρόνια δεν θυμάμαι πώς ήτανε για τεχνικούς λόγους από άποψη Δημοκρατίας. Θέλω να πιστεύω όμως, ότι κάποτε θα επιστρέψει το πολιτικό ήθος που αναπολούμε.
ΑΣΧΕΤΟ: Με στεναχώρησες με τη διαγραφή, είχε ενδιαφέρον ο αρχικός διάλογος ...

Unknown said...

Όπως λέει και ο στίχος: "πότε θα κάμει ξαστεριά;". Θέλω να το βλέπω θετικά, να ελπίζω ότι κάποτε θα αλλάξει το κοινωνικοπολιτικό σκηνικό. Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη; Ίσως. Αν όμως εμείς οι -σχετικά- νέοι, δεν το πιστέψουμε και δεν το προσπαθήσουμε, θα πρέπει να εναποθέσουμε όλες μας τις ελπίδες στο Θεό. Πράγμα όχι απαραίτητα κακό αλλά ξέρετε, "συν Αθηνά και χείρα κίνει".

don basilio said...

Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ said...

Μια απλή ανάγνωση της ελληνικής ιστορίας εμπλουτίζει τη μνήμη για γεγονότα, που δεν ζήσαμε και την ενισχύει για όσα δεν είμαστε σε θέση να ζήσουμε. Ως μεγαλύτερος θα σου πω ένα- δύο πράγματα και θα καταλάβεις την διαφορά. Μέχρι το 1981 ήταν αδιανόητο για συνδικαλιστική παράταξη ή για μεμονωμένο συνδικαλιστή να ειπωθεί "πρόσκειται στο τάδε κόμμα". Ο γέρο- Καραμανλής τηλεφωνούσε κάθε πρωί σε έναν- έναν τους Νομάρχες έχοντας μπροστά του πλήρη κατάλογο του τι είχε αναλάβει ο καθένας τους να κάνει και σε περίπτωση ολιγωρίας ή ασυνέπειας τους κατέβαζε ό,τι καντήλι του ερχόταν στο νου. Αντιδημοκρατικό ε; Ενώ τώρα! Όταν γράφτηκε ένας υπαινιγμός για λοβιτούρα συγγενικού του προσώπου, τον κάλεσε στο γραφείο του αμέσως και το χαστούκι που του άστραψε αντήχησε σε όλο το κτίριο. Μόνο και μόνο επειδή έδωσε αφορμή για σχόλια, ανεξάρτητα αν είχαν σχέση ή όχι με την πραγματικότητα. Θέλεις κι άλλο; Ο θεμιστοκλής Σοφούλης, κεντρώος πολιτικός και επί πολλές φορές Πρωθυπουργός, έμενε σε ένα υπόγειο! Κι ο κανόνας ήταν οι πολιτικοί να χάνουν τις περιουσίες τους στην Πολιτική, όχι να τις αποκτούν. Και παρά ταύτα κάθε άλλο παρά αγγελικά ήταν τότε τα πράγματα. Φαντάσου πως πρέπει να τα χαρακτηρίσουμε σήμερα...

(Τα πόστα που χάθηκαν επανήλθαν. Κάτι είχα πατήσει λάθος! Ε, δεν είμαι πια και της γενιάς της τεχνολογίας...)

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ said...

Αγαπητή Dana Semitecolo, "πότε θα κάνει ξαστεριά" τραγουδούσαμε κι εμείς της γενιάς του Πολυτεχνείου και ότι θα πρέπει να πιστέψουμε στην επερχόμενη ξαστεριά και να την προσπαθήσουμε μας έλεγαν. Κι εμείς τρέχαμε. Ιδού σε τι κατάσταση φέραμε την Ελλάδα!
Το θέμα λοιπόν δεν είναι δεοντολογικό, αλλά πρακτικό. Πώς θα αλλάξουν τα πράγματα, που έχουν φτάσει στο μη περαιτέρω; Εξακολουθώντας να ψηφίζουμε τα κόμματα και τα πρόσωπα που έχουμε βάλει στη Βουλή; ΄Η εναποθέτοντας τις ελπίδες μας στο θεό της Νεότητας πιστεύοντας πως ο Τσίπρας θα μας σώσει, λες και το θέμα είναι ηλικιακό κι όχι ιδεολογικό; Μήπως, λοιπόν, έχετε καμμιά πρόταση για το πώς θα ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα; ΄Η θα παραμείνουμε "ευκολοπίστευτοι και πάντα προδομένοι", που λέει κι ο Σολωμός;

Unknown said...

Με το συμπάθιο κ. Βίτσο αλλά της γενιάς σας τα μαλλιά, ξένουμε εμείς τώρα. Λύσεις σίγουρα υπάρχουν, δεν πιστεύω ότι δεν υπάρχουν. Μία, που προσωπικά προτείνω, είναι η προσπάθεια ευαισθητοποίησης των παιδιών μας. Η προσπάθεια να τα μορφώσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το ψάρι από το κεφάλι δεν βρωμάει; Αν όμως οι επόμενες γενιές είναι "καθαρές" αναγκαστικά η αλλαγή είναι μονόδρομος. Αυτοί που μας εκπροσωπούν σήμερα στη Βουλή, κάποια στιγμή θα παύσουν και τη θέση τους θα πάρουν άνθρωποι που πραγματικά θα ενδιαφέρονται για τούτο το τόπο. Επαναλαμβάνω, μόνο με την κατάλληλη παιδεία μπορεί να γίνει αυτό κι έτσι Θέλω να πιστεύω...

P. Kapodistrias said...

Ποτέ
των ποτών
ω ποτέ...

Τόχουμε χάσει το παιχνίδι.

Ελπίζετε, ελπίζετε, είναι κι αυτό μια ελπίδα...

Εγώ, όχι πλέον...

don basilio said...

Οι αιώνες αντιγράφουσιν αλλήλους. Γιατί όπως λέει και ο Ηρόδοτος ο Καμβύσης, ο γιός του Κύρου, τα έκανε σαλάτα, επειδή ο σορ παπάκης-του ο Κύρος του τα είχε έτοιμα.
Ευχαριστώ για τη διαφώτιση (με την καλή την έννοια), καλά και τα παραδείγματα (τα είχε εύκαιρα τα χαστούκια ο μακαρίτης, ότι και νάχει καμωμένο συγχωρείται για εκείνο το Ανήκωμεν...), είναι κι εκείνο το Παύλειο (;) για το λόγο και τη ράβδο.
Η δημοκρατία είναι, και το ξέρουμε όλοι, το λιγότερο χειρότερο πολίτευμα. Ο θεός της Νεότητας πάλι έχει πέραση, αλλά αν ακούω καλά εδώ πάνω δεν λέει και πολύ νέα πράγματα ο νεοεκλεγής. Εκείνο το (τσα)μπουκάρισμα στον ΟΤΕ μόνο καλός οιωνός δε μου φάνηκε (ναι δηλώνω μπουρζουάς και το περιφανεύομαι, τουλάχιστον αν δεν είναι μαζεμένα τίποτα Νεοσταλινικά συντρόφια της ηλικίας μου [πού το γκενιαστίκαμε τούτο το φρούτο είθε νάξερα] κοντά, οπότε εκεί περιορίζομαι στην κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας).
Ντάνα μου, κυρά μου, συμφωνώ για την παιδεία. Αλλά ποία παιδεία απ' ούλες; Το να μάθω να απαντάω με μία απάντηση σε μία ερώτηση, όπως για κοντά εικοσιπέντε χρόνους με δίδασκαν στην Ελλάδα; Ή το να συλλογιέμαι ελεύθερα και καλά (κάπου διάβαζα ότι το μότο είναι λογοκλοπή από κάποιον Διαφωτιστή);
Κι αντίς συλλογιέμαι ελεύθερα, αρκεί; Δυστυχώς, δε συμφωνώ ότι επειδή θα πεθάνουνε οι γέροι, οι νεότεροι βουλευτές αυτόματα θα είναι βελτιωμένης έκδοσης, γιατί φοβάμαι ότι το κάθε σύστημα αναπαράγει ευατό. Έχω δει συνομίληκούς μου να σκέφτονται ως μιτώσεις πολιτικών, εκπαιδευτικών και άλλων ταγών και αυτό να τους πηγαίνει ψηλά. Για να μη βγάλω την ωρά μου απ' όξω, την πέρασα την αρρώστια, αλλά αντίς έγινα καλά φοβάμαι πως εκλίσανε πόρτες που θάθελα ανοιχτές (αυτοβιογραφικές νότες χάριν του τί'σαι τί'μαι)
Πάτερ μου, σε πείσμα του ιταλικού προβέρμπιου για το πώς πεθαίνει όγοιος ζει ελπίζοντας, ελπίζω.

(μία χαρά τα πας με την τεχνολογία, εχάρηκα που ξαναείδα τον διάλογο)

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ said...

@Dana Semitecolo: To ότι της γενιάς μου τα μαλλιά ξαίνετε εσείς τώρα, το είπα εγώ πρώτος. Όμως κι εμείς της προηγούμενης από εμάς γενιάς, της γενιάς του Εμφύλιου, τα μαλλιά ξάνουμε και έτσι πάει η ιστορία από γενιά σε γενιά προς τα πίσω. Το αίτημα για τη μόρφωση των παιδιών σας -κι εγγονών μας- που διατυπώνετε είναι αναμφισβήτητα σωστό. Πόσο όμως αυτό το ζήτημα είναι στο χέρι σας ως γονέα; Πριν από όλα διαθέτετε τη μόρφωση, που χρειάζεται για να μορφώσετε τα παιδιά σας -ως γενιά εννοώ, αν την διαθέτετε- αλλά και, αν την διαθέτετε, πόσο ενισχύει το έργο σας το σχολείο όπου θα στείλετε τα παιδιά σας και πόσο το πάει πίσω; Πόσο το στηρίζει η κοινωνία πχ η τηλεόραση και πόσο το αποσαθρώνει; Άρα η ευθύνη μετατίθεται αλλού. Κι εκείνοι που επιλέγουν τι θα διδάξει το σχολείο και τι θα παίξει η τηλεόραση έχουν τους ίδιους στόχους με εσάς τον γονέα ή τους αντίθετους, δηλ. την αποβλάκωση του παιδιού σας; Και θεωρείτε ότι οι πολιτικοί, που η δική σας γενιά προωθεί να είναι στην Κυβέρνηση και την Αντιπολίευση άλλο δεν έχουν στο νου τους παρά να σας υποβοηθούν στο να μορφώσετε το παιδί σας;
Άρα το θέμα είναι πολιτικό, όπως μας έμαθαν να λέμε κι εμείς της γενιάς του Πολυτεχνείου. Και πρακτικό, θα συμπλήρωνα. Γιατί από συνταγές ένα σωρό, στην εκτέλεση όμως κόβει το αυγολέμονο!

Swell said...

Δείτε κι αυτό εν μέσω ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ!

Βυτιναιος said...

Αφού ξέρετε, σιορ εκδότα, ότι ορισμένα ερωτήματα δεν έχουν απάντηση, γιατί τα θέτετε και μας πικραίνετε;
Θα μου επιτρέψετε να προσκαλέσω τη λογιότητά σας και την εκλεκτή παρέα σας στο χωριάτικο ιστολόγιό μου, όπου έχω φωτογραφίες από την αναδάσωση της Ολυμπίας.
Αν δεν βαρεθείτε και ρολάρετε λίγο πιο κάτω, θα βρείτε και "ρεπορτάζ" από την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
Λόγω νηστείας, δεν έχω αρτήσιμο κέρασμα. Μόνο φωτογραφίες.
Μετ' ευτελείας διατελών.

Unknown said...

Αγαπητέ κ. Βίτσο, αγαπητέ Don Basilio, η παιδεία μας είναι άθλια, δεν αντιλέγω. Η κοινωνία, επίσης άθλια. Κι η πολιτική και ούλα! Ούτε εξαίρετη μόρφωση έχω που να μου εξασφαλίζει ότι θα μορφώσω αναλόγως τα παιδία μου. Μπορώ όμως να τους διδάξω τον αυτοσεβασμό και τον σεβασμό γενικότερα προς το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον. Μπορώ να τους διδάξω αξίες, όπως εγώ θεωρώ, φυσικά. Μπορώ να τους μάθω να σκέφτονται, όπως εγώ νομίζω κι αυτά είναι κάτι. Μπορώ ακόμα να τους μάθω να κλείνουνε την τηλεόραση όποτε αυτά θεωρούν πως τα προσβάλει το θέαμα. Μπορώ και να τα μάθω να λένε αυτό που σκέφτονται χωρίς να φοβούνται. Δεν μιλάω φυσικά μόνο για εμένα προσωπικά. Γενικότερα θεωρώ πως πολλοί άνθρωποι μπορούν να τα κάνουν αυτά για τα παιδιά τους, ανεξάρτητα από το μορφωτικό τους επίπεδο. Άλλωστε, τι σημασία έχει να μορφώσεις το μυαλό σου άμα η ψυχή σου μένει αμόρφωτη και μαύρη; Ούτε θεωρώ πως η δική μου η γενιά θα φέρει την μεγάλη ανατροπή στο πολιτικό σύστημα και θα σώσει την Χώρα από τον βούρκο που βουλιάζει. Μπορώ όμως να προσπαθώ για ότι περνάει από το χέρι μου και πάντα να ελπίζω. Μπορώ;;; Τα σέβη μου!

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ said...

@BYTINAIOΣ Αγαπητέ μου Βυτιναίε, παρότι οι περισσότεροι από όσους είχαν την καλωσύνη να απαντήσουν στο ρητορικό μου ερώτημα ήταν αρνητικοί, η δική μου απάντηση είναι μάλλον θετική, παρά τις "κόντρες" μου με την Dana Semitecolo. Ίσως γιατί έχω παρακολουθήσει την πορεία της κατάπτωσης των ηθών, από την δικτατορία και τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια, όπου ήταν στα πιο ψηλά τους -προφανώς, επειδή μας ένωνε όλους κάτι κοινό, ο πόθος δηλαδή για ξαστεριά- μέχρι τη πλήρη σχεδόν φαλκίδευσή τους στις μέρες μας. Λέω λοιπόν: γιατί να μην υπάρχει και πορεία αντίστροφη; Τόσες άνακυκλώσεις έχουν γίνει στην ιστορία...
Όσο για την βίζιτα ευχαρίστως θα σας την κάνω και ευχαριστώ για την καλέστρα. Έχετε ζουρ-φιξ ή μπορώ οποτεδήποτε;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ said...

@Dana Semitecolo. Συμφωνώ μαζί σας ότι όλα πρέπει να ξεκινήσουν από το σπίτι και την οικογένεια. Και να βοηθήσει μετά και το σχολείο. Μου φαίνεται, όμως, πως πάλι πήρατε το θέμα προσωπικά κατά την προσφιλή σας συνήθεια. Πριν από όλα, εσείς δεν είστε, θα μου επιτρέψετε να πω, η περίπτωση της μητέρας με τις λίγες μεν γνώσεις, αλλά με αξιοπρέπεια και ήθος. Κι αυτό, επειδή, από όσο σας παρακολουθώ, εκτός από τα δύο τελευταία, διαθέτετε και μόρφωση και καλλιέργεια και ενημέρωση για τα πάντα. Συμφωνώ επίσης πως την ποιότητα ενός γονέα δεν την κάνει η μόρφωση. Αλλοίμονο! Πώς τόσα χρόνια έβγαιναν σωστοί άνθρωποι σε αυτήν τη χώρα; Οι σοβαρότεροι κι εγκυρότεροι επιστήμονες, που πέρασαν από την Ελλάδα, είχαν γονείς αγρότες, φτωχούς ή αγράμματους. Μα, εδώ είναι και το πρόβλημα: Εσείς και αρκετοί άλλοι της γενιάς σας ξέρετε τι είναι αξιοπρέπεια και ήθος και αυτοσεβασμός, θεωρείτε πως είναι αξίες ακρογωνιαίες για μια προσωπικότητα και με αυτές θέλετε να θεμελιώσετε τη ζωή των παιδιών σας. Επειδή αυτά τα εφόδια τα κατέχετε και προσωπικά. Δείτε όμως γύρω σας και πείτε μου: Πόσους βλέπετε, πλέον, να έχουν αυτές τις αξίες οδηγούς στη ζωή τους; Κι ας έχουν μόρφωση οι περισσότεροι πια, από Λύκειο και πάνω. Τι αφήνει πίσω του το life style? Τι έχει μεγαλύτερη σημασία, μια τσάντα Γκούτσι,μια Πόρσε μια βίλλα με πισίνα ή ο τρόπος που θα τα αποκτήσεις; Οι γονείς λοιπόν, που δεν έχουν τις δικές σας αξίες στη ζωή τους, πώς είναι δυνατόν να τις διδάξουν κι από πάνω στα παιδιά τους; ΄Η μήπως θα τις διδάξουν οι καθηγητές, που στο σχολείο παίζουν σφαλιάρες με τους μαθητές τους και το μόνο που τους νοιάζει είναι η καταμέτρηση των "ιδιαίτερων" που κάνουν;
"Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος", λοιπόν, κι αυτό ισχύει και για τον αυτοσεβασμό, το ήθος και την αξιοπρέπεια ανθρώπων που δεν τα διαθέτουν.

Unknown said...

Κύριε Βίτσο, καταρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω ειλικρινά, για τα τιμητικά σας λόγια και να ξεκαθαρίσω πως δεν υπάρχει κόντρα μεταξύ μας, αν και είμαι σίγουρη πως το γνωρίζετε κι εσείς αυτό. Απλά ανταλλάσσουμε απόψεις πάνω σε θέματα που μας προβληματίζουν. Τώρα στο θέμα μας, σας έγραψα και προηγουμένως πως δεν μιλούσα για εμένα προσωπικά αλλά και για εμένα. Χρησιμοποίησα α' ενικό, θέλοντας να το κάνω λίγο "θεατρικό". Δεν είμαι τόσο εγωκεντρική πια! Αν και θα συμφωνήσω (!) πως έχω την τάση να παίρνω προσωπικά κάποιες γενικές μομφές. Θα συμφωνήσω(!!) επίσης ότι τα σχολειά δεν βοηθούν και ότι και από αμόρφωτους γονείς βγήκανε λαμπροί επιστήμονες. Αυτό προσπάθησα κι εγώ να σας πω, ίσως αποτυχημένα. Και τέλος θα συμφωνήσω (!!!) πως δεν είναι και πολύ οι άνθρωποι γύρω μας, που διαθέτουν ήθος, αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό. Δεν είναι όμως και ανύπαρκτοι αυτοί! Ίσως αυτοί να αποτελέσουν το "μικρόβιο" που θα μολύνει την κοινωνία και θα προσπαθήσει να την αλλάξει προς το καλύτερο. Δεν σταματώ να ελπίζω, αγαπητέ! Κι αυτή η ελπίδα είναι που μου δίνει ώθηση να πάω μισό βήμα παρακάτω.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ said...

Και βέβαια, Dana Semitecolo, η μοναδική "κόντρα", που έχουμε μεταξύ μας είναι εκείνη που απαιτεί ο αντίλογος, βάση της ελευθερίας. Δεν χρειάζεται καν να το λέμε αυτό, αλλά μιας και αναφερθήκατε θα πρέπει να το επιβεβαιώσω.
Πόσο μάλλον που συμφωνούμε σε όλα. Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε εδω πως οι ζακυνθινοί μπορούν να στήνουν κουβέντες εκ του μη όντος.΄Η μάλλον, για τους τρίτους, που τους ακούνε να μιλάνε.
Επί της ουσίας τώρα. Ασφαλώς και υπάρχουν άνθρωποι με ήθος, αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό. Μήπως όμως θα πρέπει να πάρουν το πάνω χέρι; Ως πότε θα ανεχόμαστε την αυτάρκεια και την αυταρέσκεια, που περιφέρουν οι αναξιοπρεπείς; Κάποτε δεν πρέπει να αρχίσουμε να τους λέμε τι σκεπτόμαστε για αυτούς; Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα κάποιοι να καταλάβουν τι είναι και να συνέλθουν. Μέχρι τώρα θεωρούν πως είναι οι καλύτεροι του χωριού!
Και ότι όσοι σέβονται τον εαυτό τους είναι ντεμοντέ και ηλίθιοι.

Unknown said...

Ο διάλογος μεταξύ ζακυνθινών, ακόμα κι όταν είναι εκ του μη όντος, παραμένει ενδιαφέρον και ικανοποιεί τη διάθεσή μας για πάρλα. Επί του θέματος, θα συμφωνήσω πως οι αξιόλογοι πρέπει να πάρουν το πάνω χέρι και με τη συμπαράσταση όσων το κατανοούν αλλά δεν ξέρω πραγματικά τι θα μπορούσε να τους ενεργοποιήσει προς μια τέτοια κατεύθυνση. Από την άλλη πλευρά, καλύτερα να είναι κανείς "ντεμοντέ και ηλίθιος" παρά μοντέρνος και αδαής.

don basilio said...

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον. Και φυσικά υπερψηφίζω "το ντεμοντέ και ηλίθιος". Με τη διαφορά, ότι ενώ των άλλων η φωνή έχει πέραση, εμείς τα λέμε και τα ακούμε μεταξύ μας. Άντε και σε κανένα σχετικό περιοδικό, καμμία καλέστρα, ή ένα μπλόγκο τση χρήσης, καλιώρα. Αξιόλογους πολιτευτές είχαμε κι έχουμε, θαρρώ, και από τη μάρκα των "ντεμοντέ". Ακούγονται όμως είναι το ερώτημα;

(Κι ένα πιο άμεσο ερώτημα, το γαλλικό σας vous με προβληματίζει για τον παραδοσιακό ενικό. Μήπως να το γυρίσω κι εγώ;)