Sunday, September 7, 2008

Ο materna mia terra πού κατάντησες!

Από φίλο, διαπρεπή πνευματικό άνθρωπο και έμπρακτο αγωνιστή της Δημοκρατιας σε χαλεπούς καιρούς, που ζει μόνιμα στο εξωτερικό, έλαβα και δημοσιεύω για την Ιστορία -το μόνο σίγουρο, πως είναι μόνο για την Ιστορια- την εξής επιστολή ζητώντας του και συγνώμη που δημοσιοποιώ ιδιωτικό του γράμμα:
"Επέστρεψα από τη Ζάκυνθο στις 29/8 και από τότε τρέχω στους γιατρούς.
Το πρόβλημα, μια πολύ υψηλή υπέρταση. Η αιτία προς το παρόν άγνωστη.
Η αλήθεια είναι ότι συγχύστηκα πολύ στην πατρίδα μας. Η Ζάκυνθος με πλήγωσε πολύ
καί τούτη τη φορά. Η αθλιότητα και η βρωμιά δεν περιγράφεται. Σου σημειώνω δυο/τρεις εξοργιστικές περιπτώσεις:

  • Το μνημείο του Φώσκολου, στην ομώνυμη οδό, έχει μεταβληθεί σε χωματερή. Προσωπικά απομάκρυνα κάμποσες σακουλες σκουπιδιών, όχι όλες. Μέσα από το σωρό των σκουπιδιών φαινόταν εν μέρει η επιγραφή που λέει. Ο, ΜΑΤΕRNA ΜΙΑ ΤΕRRΑ. Αληθινή κραυγή απόγνωσης του ποιητή. Ντροπή για τον πολιτισμό μας.
  • Παρακάτω, στην αρχή (ή το τέλος;) του ίδιου δρόμου άλλη χωματερή, επίσημη, 100 μέτρα από το Μαυσωλείο του Εθνικού ποιητή, 10 μέτρα από τα τραπεζάκια των υπαίθριων καφενείων!!. Οι κάδοι του Δήμου γεμάτοι, σωρός τα σκουπίδια στο δρόμο, πλήθος οι γάτες αλλά και τα ποντίκια τις νυχτερικές ώρες...
  • Μια τρίτη χωματερή , αυτή τη φορά στη μεριά της θάλασσας, τα παλιά ρεπάρα. Από το Πνευματικό Κέντρο και κάτω. Μα δεν υπάρχει ντροπή;;

Θα πρέπει να καλύψουν αμέσως με μουσαμά το μνημείο του Φώσκολου, μέχρι που να διαρυθμιστεί ο χώρος, μην τυχόν και βγουν στο Ιντερνετ φωτογραφίες και δημιουργηθεί διεθνές πολιτιστικό σκάνδαλο και γίνει η Ζάκυνθος ρεζίλι των σκυλιώνε.

Σημείωσε ότι ο Κύριος νομάρχης, το όνομα του οποίου δεν θέλω να θυμάμαι, έχει περιοδεύσει, μετά μεγάλης ακολουθίας και με δημόσια χρήματα, προς τιμή του Ούγου Φώσκολου, ανά την Ιταλία!!

Την επόμενη φορά, δεν αποκλείεται να βρεθεί προ μεγάλων, διόλου ευχάριστων, εκπλήξεων. Οι Ιταλοί σέβονται και τιμούν τον Φώσκολο σε κάθε ευκαιρία.
Βέβαια δεν περιμένω να πράξουν τίποτε δήμαρχος ή νομάρχης και το μνημείο του Φώσκολου
θα παραμείνει χωματερή, απόπατος σκυλιών και πάρκινγκ αυτοκινήτων.
Δίπλα ακριβώςμέσα στο δρόμο βρίσκονται ριγμένα και πλήθος καλώδια και σωλήνες της ΔΕΗ."

Μοναδικέ και πάντα εύστοχε Ατσάραντε, δεν κάνεις κατά κει;

13 comments:

Νατάσα Ζ. said...

Καλημέρα Κύριε Βίτσο.
Δυστυχῶς ἤ εὐτυχῶς, ἡ κατάσταση πού ἔζησε ὁ φίλος σας στή Ζάκυνθο συμβαίνει σέ ὅλη τήν Ἑλλάδα. Ἔτσι ἤ περίπου ἔτσι. Κι ὁ κόσμος περνάει, κοιτάζει καί γυρίζει τό κεφάλι ἀλλοῦ. Κι ὅταν ὁ ἴδιος δέν λερώνει, δέν μαζεύει κιόλας. Ἀποστρέφει τό βλέμμα ἁπλῶς καί νομίζει ὅτι δέν ὑπάρχει τίποτα λερό. Ἐλπίζω ὅτι κάτι θά συμβεῖ πού θά μᾶς ξυπνήσει κι ὅτι αὐτό δέν θ' ἀργήσει...

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ said...

Σύμφωνοι, κάτι θα συμβεί. Καθότι και κάτι συνέβη που μας έφερε ως λαό και ως κοινωνία σε αυτό το χάλι.
Όμως, αυτό δεν σημαίνει, πως μέχρι τότε οι άρχοντες οι αιρετοί δεν θα μαζεύουν τα σκουπίδια! Ιδίως από ιερούς χώρους!

Swell said...

Eδώ δεν σκεπάζουν τη χωματερή της Βουλής, για το μνημείο του Φώσκολου θα ενδιαφερθούν; H μπόχα από την πρώτη χωματερή κάλυψε πλέον την Ελλάδα απ' άκρον εις άκρον...

p.lykogiannis said...

Αγαπητέ μου Διονύση, ο φίλος μόνιμος κάτοικος του εξωτερικού, έκανε αυτές τις διαπιστώσεις μετά απο την επίσκεψή του στη Ζάκυνθο. Για μένα ο συγκεκριμένος ποιητής και ιδιαίτερα ο στίχος αυτός,όπως θα ξέρεις, έγινε τίτλος του blog μου, ενώ το μνημείο του υπήρξε η τρίτη ανάρτησή μου με ημερομηνία 15/6/2007 και δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα Ερμής στις 18/6/2007, τονίζοντας πέρα από την καλλιτεχνική του σημασία και την κατάντια του αλλά και την ανάγκη προστασίας του. Από τότε, όπως και πιο πριν τίποτε. Από ποιον να περιμένουμε κάτι όταν, για ψάξε κι εσύ, δεν υπάρχει για χρόνια μια σοβαρή καλλιτεχνική παρεμβαση στο μετασεισμικο τοπιο της πόλης. Δεν υπάρχει ένα δημοτικό μουσείο να στεγαστούν εστω τα εναπομείναντα. Ο μαρμάρινος σκαλιστός άβακας απο το μνημειο του Μαίτλαντ, ακόμη βρίσκεται, παρά τις δημοσιεύσεις, μεσα στην "πανέμορφη " συνθεση του συντριβανιου πίσω από τον Κόκκινο Βράχο...ας μη συνεχίσω όμως διότι θα γίνω και γκρινιάρης και ίσως γραφικός.Φαντάσου μόνον αγαπητέ φίλε του εξωτερικού, ότι εμείς βιώνουμε καθημερινά αυτήν την καταστροφική αδιαφορία. Σε ευχαριστώ Διονύση για την φιλοξενία.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ said...

@swell:Έχεις δίκιο, αποθρασύνθηκαν. Ούτε την πρόσοψη της χώρας δεν φροντίζουν πια! Το μέσα δεν το συζητάμε...

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ said...

@p.lykogiannis:Αυτό είναι το κακό. Ότι το να διαμαρτύρεται κανείς για τα σκουπίδια μπροστά στην πόρτα του ή πάνω στα μνημεία της χώρας του έχει γίνει πλέον γραφικότητα. "Οι μουρλοί πάλι φωνάζουν".
Υπάρχει πιο εξωφρενικό θέαμα από την πλατεία Ομονοίας; Πρόκειται δε για την κεντρική πλατεία χώρας μέλους της ΕΕ! Και να το πεις ποιος θα σε ακούσει; ΄Ολα τα ρίχνουν στις διεθνείς συγκυρίες, αντί να κάνουν χαρακίρι για την ανικανότητά τους.
Αλλά και στην Ζάκυνθο η καταστροφή δεν έγινε από τη μια μέρα στην άλλη, όπως με το σεισμό. Δεκαετίες κράτησε η εξέλιξή της. Κάποιοι φώναζαν και τότε. Οι περισσότεροι που φώναζαν ήταν από εκείνους που δεν μένουν μόνιμα στο νησί. Ποιός τους άκουγε; Οι περισσότεροι από τους μόνιμους κατοίκους έτρεχαν με σημαιάκια πίσω από τα κόμματα για ...τη "Δημοκρατία" και για τη θεσούλα που θα τους βόλευε, λες και αυτή η καταστροφή δεν θα τους άγγιζε. Μεταξύ τους και πολλοί του πνευματικού κόσμου. Τουλάχιστον τώρα έχουν συνειδητοποιήσει πως τα αποτελέσματα των τελευταίων τριάντα χρόνων της ζωής του είναι νάιλον σκουπιδοσακούλες ατάκτως ερριμμέναι πάνω στα μνημεία της ιστορίας τους; Ούτε κι αυτοί κάνουν όμως χαρακίρι, αντίθετα κλαψουρίζουν για την κατάντια της Ζακύνθου!
Καταλαβαίνετε πάτερ πως δεν σας συμπεριλαμβάνω κι εσάς σε αυτούς, αφενός επειδή τότε είσαστε πολύ μικρός, αφετέρου επειδή ζούσατε εκτός Ζακύνθου και από τρίτου επειδή πάντα βρίσκετε τρόπους να παρεμβαίνετε θετικότατα στα κοινά.

p.lykogiannis said...

Στους δρόμους της Δάφνης έπαιζα μπάλα φίλε Διονύση, στην Πλάκα και στο κέντρο της Αθήνας μεγάλωσα πηγαίνοντας σχολείο, σήμερα ύστερα από 10 χρόνια που ζω στην Ζάκυνθο μόνιμα, η Αθήνα μου είναι αγνώριστη, κυρίως από την απρόσωπη ταυτότητά της.Τη Ζάκυνθο τη γνωριζα τα καλοκαίρια και μέσα από τις ευγενείς αυθεντικές λαϊκές υπάρξεις του μακαριστού παππού μου και της μεγάλης σε ηλικία τώρα πια νόνας μου.Η μόνη μου παρηγοριά και ελπίδα είναι οι νέοι που συνεχώς γνωρίζω, με τους έντονους προβληματισμούς για τα πάντα. Η μόνη παγίδα...η εξοικίωσή τους με το κατεστημένο.Σας εχουμε ανάγκη όλους εδώ στο νησί. Και την παρουσία και τον λόγο σας. Χρειάζεται όμως πολύς χρόνος. Έχει ο Θέος όμως... όπως λέει και η νόνα μου.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ said...

Τον πρώτο λόγο σε έναν τόπο τον έχουν οι μόνιμοι κάτοικοί του. Ιδίως τον λόγο διαμαρτυρίας.
Έχουν όμως και κάποιο λόγο όσοι έχουν γεννηθεί και ζήσει εκεί, όπου κι αν μένουν τώρα, θέλοντας και μη, αφού ο τόπος αυτός αποτελεί κομμάτι του εαυτού τους.O materna mia terra, που έγραφε κι ο Φώσκολος και ας μην ξαναπάτησε ποτέ του στην Ζάκυνθο...

Ατσάραντος said...

Αγαπητέ Διονύση.
Είναι απολύτως κατανοητό ότι η εικόνα ενός μνημείου πνιγμένου στα σκουπίδια, δεν αρμόζει στον πολιτισμό των Νεοζακυνθινών συμπολιτών μας. Όμως, αυτό το σοβαρό αυτό πρόβλημα μπορεί να λυθεί με μια μικρή παρέμβαση-μετατροπή στο μνημείο του Φώσκολου! Με αυτό τον τρόπο ελπίζουμε να μην υπάρξουν ξανά ...πεταμένες σκουπιδοσακούλες!

http://atsarantos.blogspot.com/2008/09/materna-mia-terra.html

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ said...

Aγαπητέ Ατσάραντε,
Κάτι ήξερα που επικαλέστηκα την παρέμβασή σου για το ζήτημα.
Πάλι δημιούργησες ένα μνημείο αντάξιο της σημερινής Ζακύνθου.
http://atsarantos.blogspot.com/2008/09/materna-mia-terra.html

Μια ένσταση έχω μόνο:Χωράει ο κάδος που έβαλες όσους πρέπει να πετάξουμε μέσα για να καθαρίσει ο τόπος;

P. Kapodistrias said...

Έχεις πρόσκληση! Αν θες, περνάς από το μπλογκόσπιτό μου!
Ευχαριστώ!

Anonymous said...

Προ τί αυτές οι απορίες?
Αφού τ'αγγειά γινήκαν θυμιατά
και τα σκατά λιβανι
και των ρουφιάνων τα παιδιά
γινήκαν καπετάνιοι....

Κι ολοι αυτοί,
χέζουν και λιβανίζουν
κι απο νωρίς μπουνάτσα....

Οχι,
δεν υβρεολογώ....
Μικρά κοπλιμέντα στο γκουβέρνο
το τοπικό κι ευρύτερο (που το καλύπτει) κάνω,
ετσι,
μπας και κάποιος τους ...μαζέψει...

Οχι ξεμπέρτουλοι μόνο δεν ειναι,
οχι βαψομαλλιάδες,
αυτοί μπήκανε και ...στα σπίτια μας...
Ε????

Βυτιναιος said...

Χρόνια πολλά σιορ εκδότα! Χαθήκαμε. Μας έφαγε η ρουτίνα...