Friday, February 22, 2008

Τα καμμένα της Αρχαίας Ολυμπίας πρασίνισαν!



Επαναλαμβάνουμε:
Τα καμμένα της Αρχαίας Ολυμπίας πρασίνισαν!

Ιδού και η επισυναπτομένη φωτογραφία ως απόδειξη!

Πώς τόσο γρήγορα;
Για να το μάθετε, αλλά και για δείτε κι άλλες φωτογραφίες του νεοελληνικού αυτού θαύματος επισκεφτείτε το blog του ανακαλύψαντος:
http://vertzak.blogspot.com/2008/02/blog-post_19.html

Αχ, άτυχε Πέδρο Αλμοδοβάρ, γιατί να γεννηθείς Ισπανός; Αν ήσουν Έλληνας θα είχες τα σενάρια στα πόδια σου κι εν αφθονία. Θα τα επέλεγες από τη νεοελληνική πραγματικότητα και, απλώς, θα γύριζες ντοκιμαντέρ!

17 comments:

kiki said...

Χαχα! Καλά λες! Ο Αλμοδοβάρ θα είχε αβέρτα υλικο εδώ!!!

Swell said...

Εμ βέβαια, αφού καθαίρεσαν τον ΣΤΡΑΤΗΓΟ

Unknown said...

Το είδα και στο blog του αγαπητού vertzak και απόρησα. Με μια δεύτερη ματιά όμως εδώ και κάτω από το πρίσμα ετούτου του συγκεκριμένου μπλόγκου, σκέφτηκα διάφορα πράματα. Ο Αλμοδόβαρ άλλωστε, ωχριά μπροστά στην ελληνική πραγματικότητα και το λέω αυτό μετα βεβαιότητος. Επί του θέματος, θαρρώ πως δεν είναι τυχαία η επιλογή του πράσινουχρώματος, για το βάψιμο (!) του Λόφου. Δηλαδή, λέω, αν το μπλε είναι το κατ' εξοχήν χρώμα της δεξιάς, κρίνεται εντελώς ακατάλληλο, δεδομένου ό,τι η Ν.Δ. αποποιείται την όποια "δεξιόστροφη" ιδιότητά της. Έτσι το πιο κεντρώο προφίλ της, ταιριάζει περισσότερο με το πρασινάκι που θεωρείται το κατ' εξοχήν χρώμα των οπαδών του κέντρου. Οι κεντρώοι δεν πρόκειται καθόλου να παρεξηγηθούν μια και άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη. Άλλωστε, αφού οι περισσότεροι εισχωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υιοθετούν κάποιο συγκεκριμένο χρώμα αν και θεωρείται ότι υπάρχει ελαφριά προτίμηση στα φλούο χρώματα. Κάποιοι κεντρώοι που πάνε προς τη Ν.Δ., πάλι πρόβλημα δεν έχουν γιατί στο ίδιο μήκος χρώματος κινούνται (τι είχαμε, τι χάσαμε). Βέβαια το πράσινο χρώμα όπως και να έχει παραπέμπει στη Φύση και καθώς έρχεται κι η Νυφούλα Άνοιξη, η Αρχαία Ολυμπία, θα αποτελέσει την κατάλληλη πασαρέλλα για όλα τα ευρωπαϊκά ντεφιλέ... Με λίγα λόγια... Με' γεια μας!

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ said...

Να συμπληρώσω, αγαπητά Ονειρομαγειρέματα, πως ο Αλμπντοβάρ θα διέπρεπε υπό την προυπόθεση πως δεν θα γινόταν κι αυτός -εμμέσως- κρατικοδίαιτος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, οπότε, όπως και οι συνδαιτημόνες του, θα μαγείρευε, αντί όνειρα, λαπάδες. Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει πάντα τον τρόπο της να ακυρώνει και τα μεγαλύτερα ταλέντα. Μήπως κ.Swell ξέρεις τι σημαίνει "γράνα"; Το δίδαξε ο στρατηγός κι ελπίζω εκείνη την ημέρα να μην είχες κάνει κοπάνα από την παράδοση. Ωραιότατη, όπως πάντα, αγαπητή Dana, στην καρναβαλίσια ανάλυσή που κάνεις στο ελληνικό πολιτικό γίγνεσθαι. Αν και δεν ξέρω ποιά μέρα είναι πιο κατάλληλη για να εκφραστεί αυτό που ζούμε ως χώρα. Η Τσικνοπέμπτη ή η Μεγάλη Παρασκευή; Είναι, βλέπεις, που χάσαμε και τα μεγαλεία του Χριστόδουλου. Ο νέος αρχιεπίσκοπος δεν θέλει ανακατώματα της Εκκλησίας με την Πολιτική. Μόλις περάσαμε από τον Παποκαισαρισμό στον Καισαροπαπισμό!

Βυτιναιος said...

Επαναλαμβάνω αυτούσιο και εδώ το σχόλιο της 20ής Φεβρουαρίου στον vertzak, γιατί νομίζω ότι αδικούμε λίγο αυτό που συμβαίνει στο Κρόνιον:

Ακριβώς αυτές τις φωτογραφίες έψαχνα να βρω στον τοπικό τύπο για να τις αναρτήσω, φίλε Vertzak.
Η αλήθεια είναι ότι το ιλαρό θέαμα που θυμίζει Λας Βέγκας δεν είναι εικαστική παρέμβαση κάποιου εκκεντρικού καλλιτέχνη, αλλά "κάλυψη του λόφου με ταχέως βιοδιασπώμενο γεωύφασμα από γιούτα και υδροσπορά". Με άλλα λόγια, μια μοντέρνα ανθρώπινη παρέμβαση, προκειμένου να πρασινίσει το καημένο Κρόνιον μέχρι την Αφή της Φλόγας στις 24 Μαρτίου.
Οι εμπνευστές του εγχειρήματος υπόσχονται γρήγορη επούλωση των εγκαυμάτων τρίτου βαθμού του λόφου.
Ας ελπίσουμε ότι λένε την αλήθεια και δεν είναι ακόμη ένα πέταμα χρημάτων.

Λόγω γειτνιάσεως, με πονάει η καταστροφή της Ολυμπίας. Ήμουν στο χωριό την 26 Αυγούστου και τα έζησα από πρώτο χέρι. Θέλω να πάω στην Αφή στις 24, αλλά σκέπτομαι πώς θα αντικρύσω το ολυμπικό τοπίο ξυρισμένο. Θέλει γερό στομάχι να το αντέξεις.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ said...

Συγνώμη Βυτιναίε, επειδή δεν κατάλαβα. Αυτό σημαίνει πως με το πράσινο έμπλαστον που τοποθετήσανε στα καμμένα, όταν εσείς πάτε στις 24 για την Αφή, θα δείτε τον Κρόνιον γεμάτο βλάστηση; Όχι, τίποτα άλλο, αλλά επειδή προλαβαίνανε να τον πρασινίσουνε με κανονικά δέντρα, έστω και μη βιοδιασπώμενα. Όπως πρασίνισε την Συγγρού ο Καραμανλής θείος εν μιά νυκτί, όταν επρόκειτο να επισκεφτεί την επομένη το πρωι την Αθήνα ο Ζισκάρ Ντ' Εσταίν. Από τότε είναι τα φυτά στο διάζωμα αυτής της λεωφόρου.
΄Η μήπως εννοείτε πως το χρώμα δεν είναι πλαστικό, ούτε ρεπουλίνη αλλά βιολογικό, άρα δεν πειράζει;

Βυτιναιος said...

Ασφαλώς όχι, εκδότα μου! Το πολύ πολύ να έχει ένα στρώμα γρασίδι, και κάποια φυντάνια της μιας πιθαμής που θα φαίνονται από ένα μέτρο απόσταση. Για αυτό δεν αποφασίζω εύκολα αν θα πάω ή όχι, γιατί δε θέλω να μου βγει ξινή η Αφή.
Λόγω του αρχαιολογικού χαρακτήρα και της σαθρής φύσεως του τέως Κρονίου, νυν δε Κρανίου, δεν μπορούν να ανοιγούν μεγάλοι λάκκοι και να φυτευθούν ψηλά δένδρα, όπως δε μπορεί να τοποθετηθεί ποτιστικό σύστημα με σωλήνες. Από μια άποψη καλύτερα, γιατί οι τεχνητές αναδασώσεις έχουν κάτι τόσο ψεύτικο και θλιβερό. Η γιούτα συγκρατεί τους σπόρους στη θέση τους μέχρι να ριζώσουν. Αλλά ακόμη και αν είχαν φυτευθεί μεγάλα δένδρα, δεν θα θύμιζαν σε τίποτε φυσική βλάστηση πριν την παρέλευση τουλάχιστον ενός έτους, κατά το οποίο θα ρίζωναν και θα βλάσταναν. Είδαμε πόσο μίζερα και ψωριάρικα ήταν τα δένδρα που φυτεύθηκαν από μερικούς μήνες μέχρι μερικές μέρες πριν τους Ολυμπιακούς. Τουλάχιστον τα δένδρα του Καραμανλή επέζησαν μέχρι σήμερα. Ενώ τα περισσότερα δένδρα των Ολυμπιακών ταξίδεψαν εις ουρανίους μονάς πριν τα βρει το επόμενο καλοκαίρι.
Δυστυχώς, η γενιά μας δε θα ξαναδεί την Ολυμπία, όπως ήταν το πρωινό της 26ης Αυγούστου, με ή χωρίς βιοδιασπώμενα γεωυφάσματα. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια...

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ said...

Για όσους θεωρούν ότι ο Vertzak και οι ...συνοδοιπόροι του είναι υπερβολικοί αντιγράφω από την "Ελεθεροτυπία" της 8ης Μαρτίου 2008, σελ.8:
"Ω, ΕΛΛΑΣ
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια έχουν καλέσει, λένε οι πληροφορίες, στην Αρχαία Ολυμπία οι τοπικές αρχές για τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του δήμου. Κι επειδή στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται και "ξενάγηση" του Προέδρου στα καμένα, τι λέτε ότι εμπνεύστηκαν κάποιοι... πονηροί; Έβαψαν με "πράσινη μπογιά" τον Κρόνιο Λόφο που έγινε κάρβουνο(όπως και άλλες περιοχές) από τις πυρκαγιές, για να φανεί ότι... πρασίνισε από δήθεν αναδάσωση. Παράλληλα έριξαν και λίγους σπόρους να βγάλουν πρασινάδα για να δικαιολογήσουν κάποια κονδύλια. Ελλάς το μεγαλείο σου ή : Ω Ελλάς, αρχαία χώρα, τι λαμόγια βγάζεις τώρα... Γ.ΚΑΝ"

Βυτιναιος said...

Χωρίς να δηλώνω ευτυχής από την πορεία της αναδάσωσης - το ακριβώς αντίθετο θα έλεγα -, επιμένω ισχυριζόμενος ότι το εκ πρώτης όψεως εικαζόμενο δεν είναι το σωστό. Η εφημερίδα που επικαλείσθε λέγεται Ελευθεροτυπία, όχι Πάπας Βενέδικτος! Το δε αντιπολιτευτικό της μένος είναι γνωστό τοις πάσι.
Και αν έπρεπε ο λόφος να επιστρωθεί με ένα υλικό για να προστατευθεί από τη διάβρωση ή ό,τι άλλο, με τι χρώμα έπρεπε να βαφτεί, με φούξια;
Ας αφήσουμε λίγο χρόνο για να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο καημένο Κρόνιον και ας μη βιαζόμαστε να εξάγουμε φανταχτερά συμπεράσματα. Υπάρχουν χιλιάδες άλλα οφθαλμοφανή πράγματα να κατακρίνουμε σχετικά με την αποκατάσταση των πυροπλήκτων κι εμείς ασχολούμαστε με το σημείο που, τέλος πάντων, κάτι έγινε.
Καλή Σαρακοστή και ο Θεός βοηθός! Πάντως ο Θεός έστειλε αρκετές βροχές στις πυρόπληκτες περιοχές και οι κατολισθήσεις ήταν πολύ λιγότερες από ό,τι οι επιστήμονες (και η Ελευθεροτυπία)είχαν προβλέψει. Η μαύρη γη έμεινε στη θέση της.

Βυτιναιος said...

Παρέλειψα να ευχαριστήσω θερμώς για τη συμπερίληψή μου στην Επιλογή από Bloggers.
Επ' ευκαιρία, να μοιραστώ μερικές ακόμη σκέψεις μαζί σας:
Πριν καμμιά εικοσαριά χρόνια ένας καλλιτέχνης είχε τη φαεινή ιδέα να βάψει μπλε τους γρανιτένιους βράχους της κορυφής του όρους Σινά. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και κατά τη γνώμη μου δικαιολογημένες. Αν μη τι άλλο, νομίζω ότι οφείλουμε σεβασμό, ασχέτως προσωπικών θρησκευτικών πεποιθήσεων, σε τόπους που κάποιες θρησκείες θεωρούν ιερούς. Οι βράχοι τελικά ξέβαψαν και μόνο κάποια ίχνη χρώματος σε εσοχές τους θυμίζουν εκείνη την ανόητη "εικαστική παρέμβαση", ο δε καλλιτέχνης εξαφανίσθηκε στη λήθη.
Κάπως έτσι θα ξεφτίσει και το ψεύτικο πράσινο χρώμα του Κρονίου. Μάλιστα δεν θα χρειαστεί πάνω από τρία χρόνια, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προμηθευτή.
Αυτό που πρέπει να μας κάνει να ανησυχούμε περισσότερο είναι οι απόψεις που δημοσιεύθηκαν σε όλο τον τύπο για τη βλάστηση που πρέπει να αντικαταστήσει τα καμμένα πεύκα του Κρονίου. Αφού τα πεύκα χαρακτηρίσθηκαν ως "παράσιτα", προτάθηκε η αντικατάστασή τους από δρύες στα χαμηλά και από θάμνους στην κορυφή του λόφου.
Αλήθεια, από πού τους ψωνίζουμε αυτούς τους φωστήρες; Μετά τους κινέζικους αείλανθους με τους οποίους σκέφθηκαν να αναδασώσουν το καμμένο ελατοδάσος της Πάρνηθας, στο Κρόνιον είδαν τα πεύκα ως παράσιτα! Τότε ήμαστε τυχεροί και απαλλαγήκαμε από μερικά εκατομμύρια ετρέμματα παρασίτων! Οι φωτογραφίες του 19ου αιώνα πάντως, με πεύκα δείχνουν καλυμμένο το Κρόνιον και όλη τη γύρω περιοχή.
Οι δρύες δεν σχηματίζουν πυκνά δάση, αλλά φυτρώνουν αραιά, επομένως το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο. Η ομορφιά του Κρονίου ήταν το πυκνό πευκοδάσος, που προσέθετε ύψος και όγκο στο μικρό γήλοφο. Αυτά θα χαθούν αν η κορυφή του φυτευθεί με σπάρτα και κουμαριές. Θα φαίνεται σαν αποκεφαλισμένο.
Μήπως έχετε καμμιά ιδέα ποιος θα γλυτώσει τα καμμένα δάση από τους επίδοξους αναδασωτές τους;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ said...

Αγαπητέ Βυτιναίε, ομολογώ πως αγνοούσα ότι ο Πάπας Βενέδικτος, σε αντίθεση με την "Ελευθεροτυπία", είναι κυβερνητικός. Όσο για το φούξια, εκεί θα κολλήσουμε; Αν είναι να την κάνουμε την κιτσαρία, να την κάνουμε με τα ούλα τση.
Ένα δεν μπορώ να καταλάβω: Πώς τις έχετε αυτές τις αποκλειστικές πληροφορίες από τον προμηθευτή; Αλλά και μιας που, τέλος πάντων, τα έχετε τα κονέ σας κι αφού οι αρμόδιοι δεν θέλουν να βγάλουν άχνα για να μας ταπώσουνε για τα φανταχτερά μας συμπεράσματα, δεν τον ρωτάτε να μας πει, εκτός από τη διάρκεια του ανεξίτηλου του χρώματος, αν πρόκειται να βλαστήσει και τίποτα; Κι αν ναι, τί θα είναι αυτό και πότε θα αρχίσει να σκάει μύτη; Δε λέω πότε θα ψηλώσει, επειδή αυτό είναι κάτι που, μάλλον, αφορά την επόμενη από εμάς γενιά. Τι να ρωτάμε τώρα... ακόμα τους σπόρους περιμένουμε να σκάσουνε...
Αλλά κι αυτή η Νέα Δημοκρατία πάλι τα θαλάσσωσε. Αντί να πάρει τον εικαστικό καλλιτέχνη του Σινά να τον βάψει τον Κρόνιο στο μπλε, πήγε κι έπεσε στον κρυφοαντιπολιτευόμενο προμηθευτή, που της τον έκανε πράσινο!
Ας τη λύσουμε λοιπόν αυτή τη βασική απορία μας και μετά πάμε να "κατακρίνουμε" τα "χιλιάδες άλλα οφθαλμοφανή πράγματα, τα σχετικά με την αποκατάσταση των πυροπλήκτων", όπως λέτε, για να αποφύγουμε να μας κατηγορήσουνε για στάση 'άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε'.
Τώρα, αν αποφασίσουμε να μην "ασχολούμαστε με το σημείο που, τέλος πάντων, κάτι έγινε", όπως γράφετε, λύνουμε και το πρόβλημα του "ποιος θα γλυτώσει τα καμμένα δάση από τους επίδοξους αναδασωτές τους;", ερώτημα με το οποίο καταλήγετε. Αρκεί να βρούμε έναν προμηθευτή, που να κατασκευάζει τεχνητά πεύκα από άκαυστο υλικό. Καλύπτουμε τα καμένα και τελείωσε! Θα έχουμε κάνει κάτι πολύ περισσότερο από κάτι.

Βυτιναιος said...

Σιορ εκδότα, πιο καλά πέρασα όταν μιλούσαμε για τη Ζάκυνθο, παρά τώρα που μιλάμε για την Ολυμπία και δεν καταλαβαινόμαστε. Θα φταίει η έλλειψη οξυγόνου και τα αιωρούμενα σωματίδια.
Η Αυτού Αγιότης (ισχυρίζεται ότι)είναι Αλάθητος, ενώ οι γαζέτες δεν είναι πάντοτε. Η Ελευθεροτυπία σχεδόν πανηγύριζε το καλοκαίρι, που όλη η Πάρνηθα θα κατολίσθαινε στο Μενίδι. Το ίδιο έκανε και με την Ηλεία. Ευτυχώς δεν επαληθεύθηκε, σταθήκαμε τυχεροί.
Δυστυχώς δεν έχω πρόσβαση στους κύκλους των προμηθευτών της αναδάσωσης του Κρονίου. Διαβάζω όμως στις εφημερίδες (Πρώτη Πύργου, Καθημερινή, αλλά και Ελευθεροτυπία) τις ειδήσεις και τις αναμεταδίδω. Τα έγραψαν και απλώς τις αντέγραψα.
Οι αρμόδιοι δεν ασχολούνται με τέτοια πλέον. Μην περιμένετε απαντήσεις από αυτούς. Έχουν άλλα, πιο σκανδαλιάρικα θέματα που τους καίνε. Είναι και οι δημοσκοπήσεις που δεν πάνε καλά, με τα καμμένα θα σχολούνται; Εδώ καίγονται τα μπατζάκια τους.
Αλλά δεν πιστεύετε ότι, σε περίπτωση που κάποιοι επιχειρήσουν να παραπλανήσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι δημοσιογράφοι θα αποκαλύψουν πάραυτα το σκάνδαλο;
Έγραψα στο προηγούμενο σχόλιο, της 7ης του μηνός, τι (υποτίθεται ότι) θα φυτρώσει, πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον τύπο. Έγραψα και στο προηγούμενο σημερινό άρθρο για τις δρύες και τα "παρασιτικά" πεύκα. Δυστυχώς δεν έχω πρόχειρα τα σχετικά άρθρα, αλλά δε νομίζω ότι είναι δύσκολο να βρεθούν.
Η Νέα Δημοκρατία, τέσσερα χρόνια τώρα, άλλο δεν ξέρει από το να ανακατεύει μπογιές και να μπερδεύει τους μηρούς της. Κρίμα που την ψηφίσαμε. Κρίμα που δεν ξέρουμε τι άλλο να ψηφίσουμε.
Τέλος μην κακομελετάτε, σιορ εκδότα, περί προμηθευτών άκαυστων δένδρων, γιατί μπορεί να δείτε κάτι παρόμοιο σε δυο βδομάδες. Ίσως όχι τεχνητά πεύκα, αλλά δένδρα μέσα σε γλάστρες! Και αυτό έχει γραφτεί στον τύπο, δεν είναι αποκάλυψη των κονέ μου! Θα τοποθετηθούν, λέει, στο δρόμο, στους πρόποδες του Κρονίου, για να βελτιώσουν στο οπτικό αποτέλεσμα.
Κι εντάξει, αν ήταν κουτόφραγκοι οι διοργανωτές των Ολυμπιακών, το ξέρουμε ότι τους κουτόφραγκους τους έχουμε του χεριού μας εμείς οι Ελληνάρες. Οι κινέζοι όμως τι ακριβώς είναι, κουτο-κινέζοι και θα τους κοροϊδέψουμε κι αυτούς;
Αλήθεια, διαβάσατε για την Αφή της Φλόγας από τους Θιβετιανούς χθες; Για τη γενναία αντίδραση των Ελληνικών Αρχών; Αναδημοσίευσα τη σχετική είδηση. Θυσίασα τη βόλτα μου για αυτή την ανάρτηση, αλλά χαλάλι. Δεν είναι μόνο η Κύπρος, είναι κι άλλοι λαοί που στενάζουν κάτω από ξένη κατοχή. Και μάλιστα οι δυνάμεις κατοχής διοργανώνουν Ολυμπιάδες.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ said...

Τώρα μάλιστα! Καταλαβαινόμαστε! Τι τις θέλουμε τις παλαιοκομματικές (ή παλιοκομματικές) ερμηνείες; Για να αντιπολιτευτείς χρειάζεται να προυπάρχει πολιτική, ακόμα κι αν είσαι η "Ελευθεροτυπία" η ίδια. Πού την είδαμε τα τελευταία τριάντα χρόνια την πολιτική; Εκτός κι αν θεωρείται είδος πολιτικής η κοινή τοιαύτη όλων των κυβερνήσεών μας, του "αμύνεσθαι περί πάρτης".
Για να επανέλθουμε στα καθαυτό φυτά, τα εκτός Βουλής, μήπως διαβάσατε στην Καθημερινή της περασμένης Κυριακής επιστολή διαμαρτυρίας της κ. Λένας Ράλλη προς τον Δήμαρχο Αθηναίων,για την απόφαση του Δήμου να ξεριζώσει τις σχεδόν αιωνόβιες νεραντζιές της οδού Κανάρη και να βάλει στη θέση τους δενδρύλια εισαγωγής;

Βυτιναιος said...

Τέλος καλό λοιπόν, όλα καλά. Έβαλε ο Άγιος το χεράκι του και τα βρήκαμε, συνεννοηθήκαμε.
Δεν διάβασα το σχετικό άρθρο, αλλά δεν εκπλήσσομαι. Αφού ισοπεδώσαμε την Αθήνα, θα κολώναμε στις νεραντζιές; Τα νέα, εξωτικά δένδρα θα δώσουν έναν αέρα νέου πλούτου και ίσως μερικές μίζες.
Τι ωραία που είναι η αγαπημένη μας πατρίδα!

Βυτιναιος said...

Δε λέει να τελειώσει αυτός ο διάλογος.
Έστω κατά τύχη, βρήκα τα άρθρα στα οποία αναφερόμουν, σιορ εκδότα. Διαβάστε εδώ: http://vytinaiika.blogspot.com/2008/02/blog-post_5382.html και
http://planiths-gh.pblogs.gr/2007/10/epiheireitai-na-beltiwthei-h-eikona-ths-arhaias-olympias.html .Οι πληροφορίες είναι από Τα Νέα της 26ης Οκτωβρίου 2007 και την Πρώτη του Πύργου.
Φρίκη με κατέλαβε όταν διάβασα, φρεσκάροντας τη μνήμη μου, ότι θα ξερριζώνονται με επιμέλεια τα φυντανάκια της "παρασιτικής" χαλεπίου πεύκης. Επομένως ας ξεχάσουμε για πάντα της όψη που είχε η Ολυμπία και το Κρόνιον μέχρι τις 26 Αυγούστου.
Επειδή το ανίκανο ελληνικό κράτος δεν θα μπορέσει ούτε στο μέλλον να εξασφαλίσει αποτελεσματική αντιπυρική προστασία, αλλάζει τη βλάστηση της περιοχής. Κατά τα άλλα του φταίνε τα πεύκα και οι ξενόφερτοι ευκάλυπτοι.
Είναι πολύ οδυνηρό να είσαι πολίτης ενός άχρηστου κράτους και να πρέπει να αισθάνεσαι υπερήφανος για αυτό.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ said...

Μήπως το "να πρέπει να είσαι περήφανος για αυτό", αγαπητέ Βυτιναιε, είναι η αιτία του άχρηστου χαρακτήρα του Κράτους; Μήπως αποτελεί ένα ταμπού, πως είμαστε καλύτεροι σε όλα, έχουμε την πιο ωραία χώρα, μόνο εμείς έχουμε ήλιο, ζούμε πιο άνετα από όλους κλπ. Μήπως αντί για αυτό θα πρέπει να παραδεχθούμε πως τέτοιο χάλια Κράτος, όπου τίποτα δεν λειτουργεί, όχι μόνο δεν υπάρχει στην Ευρώπη, μα και δύσκολα στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική; Και για ποιούς θα πρέπει να υπερηφανευτούμε; Για τους εαυτούς μας, για να μην ντρεπόμαστε ότι δεν αντιδρούμε; Για τους άλλους έλληνες, λες και δεν ξέρουν; Ή για τους ξένους, λες και δεν βλέπουν;

Βυτιναιος said...

Ναι σε όλα, προσυπογράφω!
Πριν φύγω για μερικά χρόνια εκτός συνόρων, πίστευα ότι σαν εδώ δεν είναι πουθενά. Τώρα πιστεύω το ίδιο, αλλά αλλιώς: χάλια σαν τα δικά μας δε θα βρεις εύκολα. Δε βρίσκω κανένα λόγο να αισθάνομαι υπερήφανος ως Έλλην. Το Euro 2004 και η Eurovision δεν είναι επαρκείς λόγοι εθνικής υπερηφάνειας. Ούτε οι δάφνες των προγόνων. Το ότι οι πρόγονοί μου ανδραγάθησαν και μεγαλούργησαν τιμά εκείνους, όχι εμένα. Εγώ μόνος μου πρέπει να αποδείξω τη δική μου αξία, και όχι να ενδυθώ την αξία άλλου. Η αξία και η δόξα των προγόνων είναι απλώς παράδειγμα, τίποτε άλλο.
Αλλά και το περί ενδόξων προγόνων είναι λίγο παραμύθι. Πόσοι έχουν πραγματικά ενδόξους προγόνους, ή έστω τίμιους; Και πόσοι έχουν προγόνους μαυραγορίτες, χαφιέδες, δοσίλογους κλπ;
Δε θέλω να φθάσω στο άλλο άκρο, της πλήρους αρνήσεως, αλλά αυτό που μας σερβίρει η επίσημη κρατική παιδεία και κουλτούρα είναι πολύ φτιασιδωμένο και ψεύτικο.
Άσ' τα να πάνε, σιορ εκδότα μου. Και μετά περιμένουμε σεβασμό της βλαστήσεως του Κρονίου. Είναι, φαίνεται, πολλά τα λεφτά...