Monday, October 15, 2007

Όταν τα σκουπίδια κάνουν ...και καλό


Να που καμμιά φορά τα talent shows μπορούν να βγουν σε καλό. Ο Paul Potts, ένας υπάλληλος σε κατάστημα που πουλούσε κινητά στο Bristol της Βρεταννίας αποφάσισε να πάει στον διαγωνισμό "Βρεταννία έχεις Ταλέντο" και να τραγουδήσει την άρια Nessun Dorma από την Τουραντώ του Πουτσίνι!

Επόμενο ήταν η κριτική επιτροπή να τον περάσει για ψώνιο. Μόλις άκουσαν για Όπερα άρχισαν τα τρια μέλη της τα, όλο νόημα και χλεύη, βλέμματα και τα γελάκια. Έπεσαν έξω!

Ο αυτοδίδακτος, αλλά εξαιρετικά ταλαντούχος, ντροπαλός νεαρός, με την κάθε άλλο παρά trendy παρουσία, αποθεώθηκε, πρώτα από το κοινό και έπειτα, από τη συγκινημένη επιτροπή.

Ο Paul Potts ήταν ο νικητής και όλου του διαγωνισμού και πήρε το βραβείο των 100.000 λιρών. Σήμερα όλη η Αγγλία μιλά για αυτόν. Το Δεκέμβριο θα δώσει ρεσιτάλ στο Royal Variety Performance, ενώ η SONY BMG του έβγαλε ήδη cd.

Μιλάμε, βέβαια, για μια χώρα όπου, παρότι δεν πάει πίσω και από τηλεοπτικά σκουπίδια, η σοβαρή τέχνη εκτιμάται. Δείτε παρακάτω τρία videos από την εκπομπή με τον τελικό, την πρώτη εμφάνιση του Paul Potts και τον ημιτελικό του διαγωνισμού.

10 comments:

kiki said...

Πόσα τέτοια "ψώνια" πάνε χαμένα λόγω χαμηλού προφίλ ή λόγω έλλειψης τρόπου ανάδειξης μένουν πάντα άγνωστοι; Και πόσα ατάλαντα ψώνια πάνε μπροστά; Μακάρι ο Πωλ να πάει ακόμα καλύτερα και να μην τον φάει ή γρήγορη ανάδειξή του μέσω αυτου του ισχυρού μέσου που λέγεται τηλεόραση....

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ said...

Έχετε δίκιο. Με τα κριτήρια που οι μέτριοι έως ατάλαντοι έχουν καθιερώσει σήμερα για να πάει ένας νέος ταλαντούχος μπροστά,είναι πολύ πιθανό να μην τολμά κανείς να δείξει τι μπορεί να κάνει, ιδίως σε περιβάλλοντα χυδαία, όπως τα τηλεοπτικά realities. Από την άλλη βέβαια, ένα πραγματικό ταλέντο δεν μπορεί να μείνει στην αφάνεια. Αρκεί ο κάτοχός του να είναι διατεθειμένος να χορέψει το χορό. Αν όχι, ας το πάρει απόφαση πως δεν πρόκειται να στηρίξει τη ζωή του στο ταλέντο του, γιατί το να ζει με τον καυμό... είναι μεγάλος καυμός! Μετά την αποκάλυψη όμως του ταλαντούχου ατόμου γίνεται ανάρπαστο από εκείνους που κερδίζουν μέσα από τα ταλέντα των άλλων. Εδώ θέλει άλλες ικανότητες επιβίωσης και ισορροπίας, ιδίως ψυχικής. Είναι αλήθεια πως ένα ταλέντο, όσο μεγάλο κι αν είναι δεν αρκεί για καριέρα.

None said...

Η εκδίκηση των τιποτένιων, λοιπόν!!! Υπέροχα!!! Όλα μπορούν να συμβούν. Γι' αυτό χρειάζεται αυτοσυγκράτηση στις εκτιμήσεις μας. Έχετε δίκιο!

Porfyrogennitos said...

Ωραίο ρεπορτάζ.

Anonymous said...

Έχετε απόλυτο δίκιο. Καλά θα ήταν να σχολιάζετε συχνότερα τα πράγματα, και να εστιάζετε σε όσα εξευτελίζουν την αισθητική μας.

Anonymous said...

Κύριε Βίτσο διαβάζω τις απόψεις σας και ομολογώ ότι τις απολαμβάνω, για την νηφαλιότητά τους, το βάθος τους, και την ευστοχία τους. Σας ενοχλώ ως αναγνώστης βιβλίων σας. Απο τότε που ξεκίνησα να διαβάζω το μπλογκ σας σχημάτισα την εντύπωση ότι δεν είστε έμπορος βιβλίου αλλά πραγματικός εκδότης που για μένα σημαίνει εραστής και φίλος του βιβλίου. Θα αναρωτηθείτε γιατί το λέω αυτό. Ακούστε λοιπόν. ιτ ςπροάλλες αγόρασα την Κατάρα του Τελευταίου Ναϊτη. Το διάβασα μέσα σε λίγες μέρες, αλλά διαπίστωσα ότι πρόκειται για...εξάτομο έργο. Μου μένουν λοιπόν άλλοι...5 τόμοι. Το ερώτημά μου είναι, θα τους εκδόσετε ή θα περιμένετε να δείτε πως πήγε ο πρώτος για να αποφασίσετε;΄Την έχω πατήσει έτσι με τις εκδόσεις Λιβάνη πριν απο αρκετό καιρό, και έκτοτε δεν ξαναγόρασα βιβλίο του. Θεωρώ ότι προσβάλλει τον αναγνώστη η ψυχρή εμπορική λογική που διακρίνει αυτούς που αποφασίζουν για την έκδοση των τόμων που...περισσεύουν με βάση τις πωλήσεις του πρώτου. Εάν δεν συμφέρει δεν τα εκδίδουμε. Και όσοι αγόρασαν το πρώτο, να πάνε να πνιγούνε, είναι η λογική που διέπει τους εμπόρους βιβλίων. Ελπίζω ότι δεν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία εάν κρίνω απο την αισθητική και τον πολιτισμό που αποπνέει το μπλογκ σας, αλλά και η επιλογή των βιβλίων σας. Είμαι δημοσιογράφος, πολιτικός συντάκτης. Το μεηλ μου είναι melisopo@yahoo.gr εάν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου, για να σας δώσω τα στοιχεία μου. Θα χαρώ πολύ να ανταλλάξουμε απόψεις. Πάντως θα ήθελα μια απάντηση για το θέμα της έκδοσης των υπολοίπων 5 τόμων του "ΝαΪτη".

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ said...

Από timing ...σκίζετε! Μήπως έχετε μεταφυσικες ικανότητες; Σήμερα, πριν από μερικές ώρες, παρέλαβα από το τυπογραφείο τον δεύτερο τόμο της σειράς "Οι καταραμένοι βασιλείς", που έχει τίτλο "Η στραγγαλισμένη βασίλισσα".
Η σειρά έχει έξι τόμους, πλην όμως ο καθένας είναι αυτοτελής. Αναφέρεται δηλαδή κάθε τόμος σε μια περίοδο της ιστορίας της Γαλλικής δυναστείας.
Η αλήθεια είναι πως ο "Περίπλους" άργησε να κυκλοφορήσει τον δεύτερο τόμο. Όμως πίσω από αυτήν την καθυστέρηση υπάρχει μια ιστορία που θα ήθελα πολύ χώρο για να σας εξηγήσω και έχει να κάνει με τον γαλλικό οίκο, που έχει τα δικαιώματα του βιβλίου.
Το εξάτομο αυτό έργο, που είναι όντως συναρπαστικό, γράφτηκε σε ανύποπτο σε σχέση με τον "Κώδικα Ντα Βίντσι" χρόνο, παρότι σχετίζεται με το θέμα αυτού του βιβλίου, δηλαδή γράφτηκε στην δεκαετία του '60. Ο συγγραφέας του έγινε μετά Ακαδημαικος, μάλιστα δε και μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας, Υπουργός κλπ. Εν τούτοις το έργο δεν είχε ποτέ μεταφραστεί στα ελληνικά, παρότι είχε γνωρίσει πάρα πολλές μεταφράσεις σε άλλες γλώσσες.
Πριν τρία χρόνια πήραμε τα δικαιώματα για να το μεταφράσουμε στην Ελλάδα. Όμως στο μεταξύ έγινε τηλεοπτικό σήριαλ με την Ζαν Μορώ, τον Ζεράρ Ντεπαρτιέ κα., το οποίο στη Γαλλία γνώρισε θεαματικότητα εκατομμυρίων τηλεθεατών. Στην Ελλάδα προβλήθηκε όλο το περασμένο καλοκαίρι από την ΕΡΤ, χωρίς την ίδια επιτυχία, κατά τη γνώμη μου, επειδή η ελληνική κρατική τηλεόραση δεν το διαφήμισε αρκετά.
Οι γάλλοι όμως, θεωρώντας ότι κάτι ανάλογο θα γίνει και στην Ελλάδα με την προβολή του σήριαλ, αίφνης αύξησαν εξαιρετικά τις αξιώσεις του ς σε συγγραφικά δικαιώματα. Για την Ελλάδα όμως, που έχει κοινό 10 εκατομμυρίων, το οποίο μάλιστα δεν διαβάζει, τα ποσά που ζητήθηκαν ήταν απαγορευτικά. Και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις... που κατέληξαν σε συμφωνία και για τον δεύτερο τόμο, ο οποίος όμως θα έπρεπε να μεταφραστεί, επιμεληθεί κλπ. Πήρε λοιπόν κάποιο επιπλέον χρόνο.
Πάντως το βιβλίο από αύριο θα είναι στα κεντρικά βιβλιοπωλεία και από τη Δευτέρα σε όλη την Ελλάδα.
Και ελπίζω να μην υπάρχουν άλλα προβλήματα με τους υπόλοιπους τόμους.
Σας ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον σας, τα καλά σας λόγια και για την τόσο ευγενική και διακριτική επικοινωνία σας.

Anonymous said...

Περιττό να πω ότι όταν έστειλα το μεηλ χθες το βράδυ, δεν είχε αναρτηθεί το απαντητικό σχόλιό σας στο μπλογκ. Όταν αναρτήθηκε, ήταν...αργά μια και το μεηλ είχε φύγει. Θα ήθελα πολύ να ασχοληθείτε απο την δική σας οπτική γωνία με τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στα Ζωνιανά, γιατί η αρλούμπα πάει σύννεφο. Οι σχολιαστές του μπλογκ είναι επιπέδου, και πιστεύω πως οι απόψεις όλων θα είναι χρήσιμες για μια νηφάλια προσέγγιση ενός θέματος που αναδεικνύει την υποκρισία αλλά και την μικρότητα του νεοέλληνα σε όλο της το μεγαλείο. Γεια...

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ said...

Να ασχοληθώ με τα Ζωνιανά; Τόσοι και τόσοι λένε. Εγώ απλώς θέλω να καταθέσω μιαν απορία μου: Τόσα χρόνια δεν τα ξέρανε; Έπρεπε να γίνει ο χαμός για να βγουν όλοι να πουν "αποτελεί ντροπή για την Κρήτη" -αν το λένε κιόλας- κλπ.; Μήπως όμως τα Ζωνιανά είναι η συμπυκνωμένη μορφή της ελληνικής πραγματικότητας; Με την παρανομία, την αυθαιρεσία, την ανυπακοή έναντι πάσας αρχής να καλείται δημοκρατία, με την πολιτεία αδύναμη και τα όργανά της συμμετέχοντα στο γενικό αλαλούμ, με όλους μας εθελοτυφλούντες, επειδή, και να δούμε και να πούμε, ποιός να θα μας δώσει σημασία;
Και μήπως τώρα το πάμε στο "εκεί είναι όλοι οι κακοί και απολίτιστοι μαζεμένοι" κι εδώ είναι η Ευρωπαική Ελλάς;

Anonymous said...

Αισθάνομαι την ανάγκη να σας πώ ευχαριστώ. Δεν γνώριζα τον νικητή του διαγωνισμού, όμως τώρα είμαι στο γραφείο, συγκινημένη σε τέτοιο βαθμό ώστε οι συνάδελφοι να αναρωτιούνται αν είμαι κρυωμένη και τρέχουν δάκρυα από τα μάτια μου...