Για το σήμερα τι να πω; Η διαφθορά είναι τόσο γενική κι έχει ρίζες τόσο βαθιές , που σε κάνει να σαστίζεις.
Μόνο όταν τα αίτια της διαφθοράς εξολοθρευτούν πέρα ως πέρα, θα μπορέσουμε να’ χουμε μια ηθική αναγέννηση. Όταν θριαμβεύσει η δικαιοσύνη, όταν τα γράμματα καλλιεργηθούν όχι για μάταιη επίδειξη, παρά για το όφελος του λαού, που έχει ανάγκη από παιδεία και από μόρφωση.
Τότε θα έχουμε – ή μάλλον θα έχουν τα παιδιά μας- μια ηθική αναγέννηση και το μέλλον θα είναι μεγάλο.
Αυτά τα έγραφε ο Διονύσιος Σολωμός σε επιστολή προς τον δικαστή -σύμβολο της Δικαιοσύνης Γεώργιο Τερτσέτη, τον Ιούνιο του 1842, στα υπό αγγλική κατοχή Επτάνησα.
Αυτά τα έγραφε ο Διονύσιος Σολωμός σε επιστολή προς τον δικαστή -σύμβολο της Δικαιοσύνης Γεώργιο Τερτσέτη, τον Ιούνιο του 1842, στα υπό αγγλική κατοχή Επτάνησα.
Τι να έγραφε, άραγε, αν ζούσε σήμερα στην υπό Δημοκρατικό καθεστώς Ελλάδα;
3 comments:
κ. Βίτσο, καλό Μεγαλοβδόμαδο!
Δεν είχε τύχει να διαβάσω την συγκεκριμένη επιστολή του Δ. Σολωμού, στο παρελθόν. Φαίνεται πως πάντα τα ίδια πράγματα απασχολούσαν τον τόπο μας αν και σήμερα πιστεύω πως πραγματικά έχουμε πιάσει πάτο, σχεδόν σε όλους τους τομείς.
Τυχαίνει να συμφωνώ με τις απόψεις και τις ιδέες για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με τον Ποιητή. Άλλωστε έχω εκφραστεί σε παλαιότερο πόστο σας και το γνωρίζεται ήδη. Πάντως... ως αναγνώστρια τώρα, κατανοώ πόσο πολύ ρομαντικές τελικά, είναί αυτές οι ιδέες. Κατανοώ δε, πως τούτη η κοινωνία, δεν σηκώνει πλέον ρομαντισμούς. Όπως όμως, ξανά σας έχω γράψει, όλοι έχουμε το δικαίωμα να ελπίζουμε και να ονειρευόμαστε!
Να 'στε καλά!
Κι εσείς να είστε καλά! Αυτή τη φορά φροντίσατε να με "πιάσετε από μπροστά" για να μη πω τσι κουβέντες μου... Ε, ή να είσαστε ζακυθινή ή να μην είσαστε. Φαίνεται πως πια έγινα προβλέψιμος! Πάντως, εγώ δεν υποστηρίζω πως αρκεί να ελπίζουμε και να ονειρευόμαστε και ...σώνει. Αντίθετα να πράττουμε πρέπει. Φρονώ δε πως οι πράξεις μας πρέπει να ξεκινήσουν από το να ξεπεράσουμε τα ταμπού που μας κάνουν να μην ομολογούμε αλήθειες, έστω κι αν τις βλέπουμε. Παλιά είχαμε το "πατρίς, θρηκεία, οικογένεια" τώρα έχουμε το "προοδευτικός-συντηρητικός".
".....Τότε θα έχουμε – ή μάλλον θα έχουν τα παιδιά μας- μια ηθική αναγέννηση και το μέλλον θα είναι μεγάλο..."
Πολυ ρομαντικο,πολυ φιλοδοξο,πολυ ουτοπιστικο ή απλά πολυ ειλικρινες,απλο και ξεκα8αρο για να γινει αντιληπτο μεχρι και σημερα?
Μα τι αγχωνομαι?Μηπως 8α ζω για να το δω?
Post a Comment