Thursday, June 12, 2008

Το παιχνίδι των αυτογράφων

Ευχαριστώ τη κ. Dana Semitecolo και τον κ. Καλειδοσκόπιο, συμπατριώτες μου, για την πρόσκλησή τους στο παιχνίδι των αυτογράφων.
Αν είναι όμως να παίξουμε το παιχνίδι
δεν μπορούμε να τους ικανοποιήσουμε όλους.
Μια φορά κανείς το παίζει.


Έτσι λοιπόν ακολουθώ την έμπνευση. Και θα πρέπει να δηλώσω ότι με ενέπνευσε το ευαίσθητο στην αφή της μούσας γραπτό του κ. Καλειδοσκοπίου. Μη έχοντας όμως το προσόν του ταλάντου, αναγκάζομαι να αντιγράψω εδώ αυτογράφως ένα ποίημα αναλόγου περιεχομένου με το Καλειδοσκόπειον Πόνημα, που γράφτηκε πριν χρόνια. Προτείνω δε στον αγαπητό συμπατριώτη μου να φροντίσουμε ώστε να παιανίζεται στην Ζάκυνθο κάθε 21η Μαίου, εορτή των Κωνσταντίνου και Ελένης.
Πριν όμως είμαι υποχρεωμένος να παραθέσω τους κανόνες του παιγνιδιού:

1. Γράψε "με το χέρι", που λέει και ο κ. "Του κείθε μπλόγκ", αν και είναι λίγο αναχρονιστικό πλέον, αφού πια οι περισσότεροι γράφουν με κάθε άλλο μέλος του σώματός του πλην του χεριού.
2. Σκανάρισε ή φωτογράφισε το γραφτό σου.

3. Ποστάρισε, όχι όμως από πόστο για τρυγόνια, επειδή απαγορεύεται ρητώς αυτό, ρωτείστε και τη Νομαρχία Ζακύνθου.
4. Ειδοποίησε την αρμόδια μπλογκουπηρεσία παραθέτοντας τη διεύθυνσή της και θα σε βρει αυτή : http://autographcollectors.blogspot.com/.
Τι ωραία να λειτουργούσε και το Δημόσιο έτσι.

Επειδή όμως ξέρω ότι η κ. Dana Semitecolo θα είναι παραπονεμένη αντιγράφω για χάρη της και μια συμβουλή ενός μεγάλου ζακυνθινού:

Και τώρα η ώρα των προσκλήσεων: Καλώ για συμμετοχή τους κκ. Atsaranto, Μπάμπη Πυλαρινό, Don Baslilio, Δημήτρη Αβούρη, Satanasso κι όποιον άλλο βουρλισμένο βούλεται ελθείν.

Sunday, June 8, 2008

Κινέζικα κι όμως ελληνικά


Δεν έχει φτάσει ως στις μέρες μας αρχαιότερη και διαχρονικότερη πραγματεία περί Πολέμου, από το έργο του κινέζου στρατηγού Sun Tzu «Η Τέχνη του Πολέμου», που γράφτηκε κατά 400π.Χ. και που σήμερα αποτελεί τη Βίβλο των Managers στον ανηλεή πόλεμο των επιχειρήσεων.
Τότε η πραγματεία αυτή του Sun Tzu γρήγορα προκάλεσε το ενδιαφέρον του Ho Lu, Βασιλιά του Vu, που κάλεσε τον συγγραφέα για να γνωριστούν. Παρακολουθείστε την μεταξύ τους συνομιλία κατά την πρώτη συνάντησή τους:
«Διάβασα πολύ προσεκτικά και τα δεκατρία κεφάλαια του βιβλίου σας. Μήπως θα μπορούσατε να μου εξηγήσετε πώς εφαρμόζεται η θεωρία σας στον έλεγχο των στρατευμάτων;»
«Βεβαίως» απάντησε ο Sun Tzu .
«Θα μπορούσαμε, ίσως, να αξιοποιήσουμε για τα παραδείγματά σας τις παλλακίδες μου;»
«Θα μπορούσαμε» .
Ο βασιλιάς διέταξε να φέρουν από το παλάτι 180 όμορφες γυναίκες. Ο Σουν Τσου τις χώρισε σε δυο λόχους και έθεσε επικεφαλής τις δυο πιο αγαπημένες παλλακίδες του βασιλιά. Αφού τους έδειξε πώς να κρατούν το δόρυ, τις ρώτησε:
«Ξέρετε τη διαφορά ανάμεσα στο «Μπροστά» και το «Πίσω», το «Αριστερά» και το «Δεξιά»;
«Την ξέρουμε» απάντησαν.
«Ωραία» είπε ο Sun Tzu. «Οπότε, όταν σας δώσω τη διαταγή “Μέτωπο εμπρός”, θα κοιτάξετε κατευθείαν μπροστά. Όταν σας πω “Μεταβολή”, θα κάνετε μισή στροφή, ώστε να κοιτάξετε προς τα πίσω. Όταν σας πω “Επ’αριστερά”, θα γυρίσετε προς τη μεριά του αριστερού σας χεριού. Κι όταν σας πω “Επι δεξιά”, θα γυρίσετε προς τη μεριά του δεξιού σας χεριού. Καταλάβατε;».
Οι γυναίκες είπαν «Καταλάβαμε».
Τότε ο Sun Tzu, αφού τους εξήγησε ποιο χτύπημα του τυμπάνου αντιστοιχούσε σε κάθε παράγγελμα, τους μοίρασε τα δόρατα και έδωσε το σύνθημα:«Επί δεξιά».

Τα κορίτσια, όμως, αντί να υπακούσουν, ξέσπασαν σε γέλια.
Τότε ο Sun Tzu είπε ήρεμα:
«Εάν τα παραγγέλματα είναι ασαφή και οι διαταγές μη κατανοητές, φταίει ο στρατηγός».
Στη συνέχεια επανέλαβε τρεις φορές τα παραγγέλματα, τα εξήγησε πέντε, και έδωσε το παράγγελμα: «Επ’αριστερά».

Τα κορίτσια ξέσπασαν, για άλλη μια φορά, σε γέλια.
Τότε ο Σουν Τσου, πάντα ήρεμος, είπε: ««Όταν τα παραγγέλματα είναι ασαφή και οι διαταγές όχι απόλυτα κατανοητές, φταίει ο στρατηγός. Όταν, όμως, οι διαταγές είναι σαφείς και κατανοητές, αλλά οι στρατιώτες δεν υπακούουν, τότε το λάθος είναι των αξιωματικών τους». Και αμέσως διέταξε να αποκεφαλιστούν οι δυο επικεφαλής των λόχων!
Ο βασιλιάς που παρακολουθούσε τη σκηνή, μόλις αντιλήφθηκε ότι πάνε οι δυο ευνοούμενές του έσπευσε να προλάβει τον Sun Tzu:
«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την επίδειξή σας. Αλλά εάν στερηθώ τις δυο αυτές παλλακίδες, το φαγητό και το ποτό μου θα γίνουν για πάντα άνοστα. Επιθυμία μου είναι να μην αποκεφαλιστούν».
Οπότε ο Σουν Τσου απάντησε: «Παραμένω υπηρέτης σας, αλλά έχω δεχθεί τον από εσάς διορισμό μου ως στρατηγός. Όσο ένας στρατηγός καθοδηγεί το στρατό στη μάχη, δεν υποχρεούται να υπακούει σε όλες τις διαταγές του ηγεμόνα του».
Κι αμέσως έδωσε διαταγή κι αποκεφαλίστηκαν οι δυο γυναίκες προς παραδειγματισμό. Όρισε δε ως επικεφαλής δύο άλλες.

Ύστερα με το τύμπανο επανέλαβε τα παραγγέλματα και οι γυναίκες ανταποκρίθηκαν χωρίς να κάνουν το παραμικρό λάθος. Και, φυσικά, χωρίς να τολμήσει καμιά τους να γελάσει!
Τότε ο Sun Tzu είπε στο βασιλιά: «Ο στρατός σας, μεγαλειότατε, είναι πανέτοιμος. Μπορείτε να τον επιθεωρήσετε. Είναι πλέον πρόθυμος να κάνει ό,τι του ζητήσετε – ακόμα και στη φωτιά να πέσει».
Ωστόσο, ο βασιλιάς είχε χάσει με όλα αυτά το κέφι του και ζήτησε από τον Sun Tzu να αποχωρήσει, αφού ο ίδιος δεν είχε καμιά όρεξη για επιθεωρήσεις.
Ο Sun Tzu τότε σχολίασε ατάραχα: «Ο βασιλιάς αγαπάει τα λόγια, όχι όμως και τα έργα…»
Μετά από αυτό ο βασιλιάς αναγνώρισε την ιδιοφυϊα του Sun Tzu και τον έκανε στρατηγό του.

Κινέζικα κι όμως ελληνικά και κυβερνητικά!